τις θεραπείες ρευματικής πολυμυαλγίας και τα φάρμακα

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα για να διευκολύνει τα συμπτώματά σας. Οι υποτροπές είναι συχνές.

Η ρευματική πολυμυαλγία συνήθως αντιμετωπίζεται με χαμηλή δόση από το στόμα κορτικοστεροειδές, όπως η πρεδνιζόνη. Μια ημερήσια δόση στην αρχή της θεραπείας είναι συνήθως 12 έως 25 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα.

Κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσετε να αισθάνεστε την ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία μέσα στις πρώτες δύο ή τρεις μέρες. Αν δεν ανταποκρίνεστε στη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ρευματολόγο.

Μετά τις πρώτες δύο έως τέσσερις εβδομάδες θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να αρχίσει να μειώνει σταδιακά τη δόση σας ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος. Ο στόχος είναι να σας κρατήσει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη δόση χωρίς να προκαλέσετε υποτροπή στα συμπτώματά σας.

Κορτικοστεροειδή

Παρακολούθηση παρενεργειών

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ρευματοειδή πολυμυαλγία πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή για τουλάχιστον ένα χρόνο. Θα χρειαστεί συχνές επισκέψεις παρακολούθησης με το γιατρό σας για να παρακολουθήσετε τον τρόπο με τον οποίο η θεραπεία λειτουργεί και αν έχετε παρενέργειες.

Οι άνθρωποι που μειώνουν το φάρμακο πολύ γρήγορα είναι πιο πιθανό να υποστούν υποτροπή. Το τριάντα έως το 60 τοις εκατό των ανθρώπων με ρευματοειδή πολυμυαλγία θα έχει τουλάχιστον μία υποτροπή όταν μειώνει τα κορτικοστεροειδή. Οι υποτροπές αντιμετωπίζονται με την αύξηση της δοσολογίας του φαρμάκου για λίγο και μετά μειώνοντας την απότομη κλίση.

Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D

Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες σοβαρές παρενέργειες. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς για προβλήματα. Αυτός ή αυτή μπορεί να προσαρμόσει τη δοσολογία σας και να συνταγογραφήσει θεραπείες για τη διαχείριση αυτών των αντιδράσεων στη θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν

Εμβόλιο πνευμονίας

Ο γιατρός σας πιθανόν να συνταγογραφήσει ημερήσιες δόσεις συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D για να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας που προκαλείται από τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Η Αμερικανική Ακαδημία Ρευματολογίας συστήνει τις ακόλουθες ημερήσιες δόσεις για όσους λαμβάνουν κορτικοστεροειδή

Μεθοτρεξάτη (Trexall)

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να πάρετε εμβόλιο πνευμονίας εάν παίρνετε 20 mg ή περισσότερη πρεδνιζόνη ημερησίως.

Φυσική θεραπεία

Οι κοινές κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Ρευματολογίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ρευματισμών υποδεικνύουν τη χρήση μεθοτρεξάτης με κορτικοστεροειδή σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό είναι ένα φάρμακο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό που λαμβάνεται από το στόμα. Μπορεί να είναι χρήσιμη νωρίς κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή αργότερα, εάν υποτροπιαστείτε ή δεν ανταποκρίνεστε στα κορτικοστεροειδή.

Μπορείτε να επωφεληθείτε από τη φυσική θεραπεία εάν είχατε μια μακρά περίοδο περιορισμένης δραστηριότητας λόγω της ρευματοειδούς πολυμυαλγίας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν η φυσική θεραπεία είναι μια καλή επιλογή για εσάς εάν προσπαθείτε να ανακτήσετε τη δύναμη, το συντονισμό και την ικανότητα να εκτελείτε καθημερινές εργασίες.