προεκλαμψία – τι συμβαίνει

Η προεκλαμψία μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά ή γρήγορα. Επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, τον πλακούντα, το ήπαρ, το αίμα, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Η παράδοση του μωρού και του πλακούντα είναι η μόνη «θεραπεία» για την προεκλαμψία. Εάν η κατάστασή σας είναι αρκετά επικίνδυνη ώστε η παράδοση να είναι απαραίτητη, αλλά δεν πηγαίνετε στην εργασία, ο γιατρός σας θα προκαλέσει εργασία ή θα παραδώσει το μωρό με χειρουργική επέμβαση (καισαρική τομή).

Εάν δεν έχετε χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να διαρκέσει 6 ή περισσότερες εβδομάδες.

Αφού έχετε προεκλαμψία, έχετε υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής νόσου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ίδια πράγματα που προκαλούν την προεκλαμψία προκαλούν επίσης καρδιακή και νεφρική νόσο. Για να προστατεύσετε την υγεία σας, να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να ζήσετε μια καρδιά-υγιεινό τρόπο ζωής και να πάρετε τους ελέγχους που χρειάζεστε.

Πίεση αίματος. Τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνουν την αντοχή τους έναντι ροής αίματος, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση κρατά το μωρό σας από το να πάρει αρκετό αίμα και οξυγόνο. Επίσης, ο όγκος του αίματος δεν αυξάνεται όσο θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ευημερία του μωρού. Πλακούντας. Τα αιμοφόρα αγγεία του πλακούντα δεν αναπτύσσονται βαθιά στη μήτρα όπως πρέπει. Και δεν διευρύνουν όπως συνήθως. Αυτό το καθιστά ανίκανο να παρέχει κανονική ροή αίματος στο μωρό. Συκώτι. Η κακή ροή του αίματος στο ήπαρ της μητέρας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι. Η ηπατική ανεπάρκεια σχετίζεται με το απειλητικό για τη ζωή σύνδρομο HELLP, το οποίο απαιτεί επείγουσα ιατρική θεραπεία. Νεφρά. Όταν επηρεάζονται από την προεκλαμψία, τα νεφρά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει να απομακρύνουν τα απόβλητα και το επιπλέον νερό. Εγκέφαλος; Μπορεί να αναπτυχθεί βλάβη όρασης, επίμονοι πονοκέφαλοι και επιληπτικές κρίσεις (εκλαμψία). Η εκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε μητρικό κώμα και θάνατο στο έμβρυο και τη μητέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες με προεκλαμψία συχνά λαμβάνουν φάρμακα για την πρόληψη της εκλαμψίας. Αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα είναι κοινά με την προεκλαμψία. Σε σπάνιες περιπτώσεις αναπτύσσεται ένα δυνητικά απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα πήξης του αίματος και αιμορραγίας μαζί με σοβαρή προεκλαμψία. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη (DIC). Μετά την παράδοση, το DIC σβήνει. Εν τω μεταξύ, μπορεί να σας χορηγηθεί ένα φάρμακο (παράγοντας πήξης), μετάγγιση αίματος ή μετάγγιση αιμοπεταλίων.