πνευμονία: μειώνοντας τον κίνδυνο

Η λήψη πνευμονίας μετά από χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή. Σύμφωνα με το CDC, μελέτες έχουν δείξει ότι η πνευμονία που αποκτήθηκε στο νοσοκομείο μπορεί να είναι θανατηφόρο όσο συχνά το 33% του χρόνου. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να συμβουλευτείτε τους τρόπους για να προστατευθείτε, αλλά εδώ θα βρείτε μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Ο τραυματισμός του πνεύμονα μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει βλαβερό πλήγμα και τρύπημα στον πνεύμονα. Ή οι πνεύμονες μπορούν να τραυματιστούν από την εισπνοή επιβλαβών χημικών ουσιών. Ένας τραυματισμός του πνεύμονα μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν θεραπεύεται στο νοσοκομείο για λοίμωξη ή όταν βρίσκεται σε αναπνευστήρα. Εάν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε έχει τραυματισμένο πνεύμονα, ίσως θέλετε να καταλάβετε καλύτερα πώς συνέβη και τι κάνουν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης για να σας βοηθήσουν.

ΠΗΓΕΣ

Peter B. Angood, MD, αντιπρόεδρος, επικεφαλής υπεύθυνος ασφάλειας ασθενών, Η μεικτή επιτροπή, Oakbridge Terrace, Ill; συν-διευθυντής, Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια των Ασθενών.

Dale Bratzler, DO, MPH, ιατρικός διευθυντής, Κέντρο υποστήριξης οργανώσεων βελτίωσης της ποιότητας των παρεμβάσεων στο νοσοκομείο (QIOSC), Ίδρυμα Ιατρικής Ποιότητας της Οκλαχόμα, Οκλαχόμα Σίτι.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για να μην τρώτε ή να πίνετε πριν από τη Συνήθως, ο γιατρός σας θα σας πει να μην φάτε ή να πιείτε μετά τα μεσάνυχτα της νύχτας πριν τη χειρουργική επέμβαση. Πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές. Εάν πηγαίνετε κάτω από την αναισθησία και εξακολουθείτε να έχετε φαγητό στο στομάχι σας, το υγρό ή ο εμετός μπορεί να ενισχύσουν και να μπουν στους πνεύμονές σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν τύπο πνευμονίας που ονομάζεται πνευμονία εισπνοής. Ευτυχώς, ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος. Ζητήστε από όλους – οικογένεια, φίλους, γιατρούς και νοσηλευτές – να πλένουν τα χέρια τους. Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια και μερικούς ιούς. Έτσι, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι που σας αγγίζουν δεν μεταδίδουν κανένα άσχημο μικρόβιο. Ρωτήστε πότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη μετακίνηση. Ξαπλωμένη στην πλάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονίας. Έτσι μάθετε πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσετε να καθίσετε και να περπατήσετε γύρω. Κάνετε ασκήσεις αναπνοής. Προσπαθήστε να πάρετε 10-15 μεγάλες, βαθιές αναπνοές κάθε ώρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σπιρόμετρο κινήτρου για να ελέγξετε τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Σταμάτα το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, φυσικά. Αλλά αν δεν μπορείτε να σταματήσετε τελείως, σταματήστε για τουλάχιστον μια εβδομάδα ή δύο πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Η διάλυση των πνευμόνων σας θα τους ενισχύσει και θα μειώσει τον κίνδυνο πνευμονίας.

Ιστοσελίδα του CDC: “Επισκόπηση της πνευμονίας στις ρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης”.

Carolyn Clancy, MD, διευθυντής, Οργανισμός Έρευνας και Ποιότητας Υγείας (AHRQ), Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Rockville, Md.

Fran Griffin, RRT, MPA, διευθυντής, Ινστιτούτο για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, Cambridge, Μασαχουσέτη.