οδηγός πολυχονδρίτιδας – αίτια, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Τι είναι αυτό?

Η πολυχονδρίτιδα, που ονομάζεται επίσης υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα, είναι μια σπάνια ασθένεια στην οποία ο χόνδρος σε πολλές περιοχές του σώματος γίνεται φλεγμονή. Η νόσος επηρεάζει συνήθως τα αυτιά, τη μύτη και τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Η αιτία δεν είναι γνωστή και εμφανίζεται συχνότερα στους ανθρώπους της δεκαετίας του ’50 ή του ’60. Μια θεωρία είναι ότι η πολυχονδρίτιδα μπορεί να είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο σώμα και όχι σε ξένους εισβολείς όπως οι ιοί. Στην πολυχονδρίτιδα, είναι πιθανό ότι ένα γεγονός εκδήλωσης, ίσως μια λοίμωξη, προκαλεί αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο εξαπολύει μια επίθεση στο χόνδρο του σώματος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα γενετικό μακιγιάζ που τους κάνει πιο επιρρεπείς σε αυτό. Η ασθένεια δεν φαίνεται να λειτουργεί σε οικογένειες. Μερικές φορές εμφανίζεται σε άτομα που έχουν άλλη νόσο, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων) και συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (SLE ή λύκος). Συμπτώματα. Η πολυχονδρίτιδα είναι μια συστηματική (ολόκληρη) ασθένεια. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν? Κούραση ή κακουχία Πυρετός; Κόκκινα, πρησμένα, επώδυνα, φλεγμονώδη, απώλεια ακοής, ζάλη. Τα αυτιά που είναι “διστακτικά”, δηλαδή, είναι πιο ήπια από το κανονικό, limp ή droopy. Φλεγμονή πάνω από τη γέφυρα της μύτης, ρινική συμφόρηση. Αρθρίτιδα; Δύσπνοια, βήχας, αγκώνες (υψηλός ήχος κατά την αναπνοή). Πιο σπάνια: φλεγμονή των ματιών, βαλβίδες διαρροής καρδιάς, νεφρική νόσο, νευρολογικά προβλήματα, εξάνθημα

Συμπτώματα

Η πολυχονδρίτιδα είναι μια συστηματική (ολόκληρη) ασθένεια. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν? Κούραση ή κακουχία Πυρετός; Κόκκινα, πρησμένα, επώδυνα, φλεγμονώδη, απώλεια ακοής, ζάλη. Τα αυτιά που είναι “διστακτικά”, δηλαδή, είναι πιο ήπια από το κανονικό, limp ή droopy. Φλεγμονή πάνω από τη γέφυρα της μύτης, ρινική συμφόρηση. Αρθρίτιδα; Δύσπνοια, βήχας, αγκώνες (υψηλός ήχος κατά την αναπνοή). Πιο σπάνια: φλεγμονή των ματιών, βαλβίδες διαρροής καρδιάς, νεφρική νόσο, νευρολογικά προβλήματα, εξάνθημα

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει, καθώς τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων που είναι πολύ πιο συχνές από την πολυχονδρίτιδα. Για επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτείται βιοψία φλεγμονώδους περιοχής. Σε μια βιοψία, ένα μικρό κομμάτι ιστού αφαιρείται και εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Η βιοψία βοηθά επίσης να αποκλείσουμε άλλες αιτίες συμπτωμάτων όπως λοίμωξη, ειδικά φυματίωση, σύφιλη, λέπρα και μυκητιασικές παθήσεις. Μερικές φορές, η βιοψία δεν είναι καθοριστική ή ο γιατρός είναι αρκετά σίγουρος για τη διάγνωση ότι δεν χρειάζεται να γίνει βιοψία.

Πόσο διαρκεί?

Η πολυχονδρίτιδα είναι μια χρόνια (μακροχρόνια) ασθένεια, αν και τα φάρμακα συχνά μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μερικές φορές, η νόσος πηγαίνει σε ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι απομακρύνεται προσωρινά, ανεξάρτητα από το εάν το άτομο αντιμετωπίζεται ή όχι.

Πώς να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση υγείας

Επειδή η αιτία είναι άγνωστη, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την πρόληψη της πολυχονδρίτιδας. Οι επιπλοκές μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει σοβαρή φλεγμονή της τραχηλικής τραχείας, μπορεί να εισαχθεί ένα τραχειακό stent, ένας μικρός σωλήνας που διατηρεί τον αεραγωγό ανοιχτό, έως ότου τα φάρμακα είναι σε θέση να ελέγξουν την ασθένεια.

Πώς να θεραπεύσετε αυτήν την κατάσταση υγείας

Επειδή η ασθένεια είναι τόσο σπάνια, οι μελέτες για τον προσδιορισμό της μοναδικής καλύτερης θεραπείας είναι δύσκολο να γίνουν. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει σαφής ιδανική θεραπεία για αυτή την ασθένεια. Η θεραπεία εξαρτάται από το ποια μέρη του σώματος επηρεάζονται και πόσο σοβαρά.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό

Εάν έχετε τα συμπτώματα της πολυχονδρίτιδας, ειδικά αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, επικοινωνήστε με τον επαγγελματία υγείας σας.

Πρόγνωση

Οι προοπτικές για τους ανθρώπους με πολυχονδρίτιδα είναι πολύ μεταβλητές. Τα άτομα με ενεργό νόσο που εμπλέκει τους αεραγωγούς μπορεί να πεθάνουν πρόωρα. Ωστόσο, ηπιότερη ασθένεια ή ασθένεια που ανταποκρίνεται γρήγορα στη θεραπεία μπορεί να έχει μια εξαιρετική πρόγνωση.