Περιφερική αρτηριακή νόσος (επιθέματα) των ποδιών: συμπτώματα, αιτίες, θεραπείες

Ίσως περπατάτε λιγότερο από ό, τι συνηθίζατε λόγω μυϊκών πόνων στα πόδια σας. Ή είχατε πόνο στο πόδι σας που φαινόταν να πάρει για πάντα να θεραπεύσει. Ίσως ακούσατε επίσης ότι έχετε “κακή κυκλοφορία”.

Το Accupril (περινδοπρίλη, Αταλάτ (νιφεδιπίνη, Altace (ραμιπρίλη, Apresoline (υδραλαζίνη, Aspiri, Benicar HCT (υδροχλωροθειαζίδη και ολμεσαρτάνη · Brilinta (τικαγρελόρη · Caduet (αμλοδιπίνη και ατορβαστατίνη · Capoten · Dilatrate-SR (δινιτρικό ισοσορβίδιο · Diovan (βαλσαρτάνη · Effient (πρασουγρέλη · Hepari · Imdur (μονοσθενές ισοσορβίδιο) …

Μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη, δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα ή συμπτώματα που μπορεί να νομίζετε ότι είναι κάτι άλλο. Και ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι μπορεί να έχετε προβλήματα και με άλλες αρτηρίες.

Συνήθως συμβαίνει επειδή οι αρτηρίες σας σκληρύνουν και στενεύουν. (Αυτό ονομάζεται αθηροσκλήρωση). Το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η μη ενεργή είναι οι κύριες αιτίες.

Εάν έχετε διαβήτη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρετε μια χειρότερη περίπτωση περιφερικής αρτηριακής νόσου που βελτιώνεται λιγότερο με τη θεραπεία.

Όταν η αθηροσκλήρωση περιορίζει τις μακρές αρτηρίες των ποδιών, οι μύες των ποδιών σας δεν έχουν αρκετή ροή αίματος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στους μυς. Συνήθως έρχεται με την άσκηση και σταματά όταν ξεκουράζεστε.

Μπορεί να επηρεάσει διάφορες ομάδες μυών, συμπεριλαμβανομένων

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καύση ή μούδιασμα. Άλλοι έχουν σοβαρές αποφράξεις χωρίς πόνο καθόλου, συνήθως επειδή το σώμα αναπτύσσεται στα αιμοφόρα αγγεία που περνούν γύρω από τα μπλοκαρίσματα.

Άλλα σημεία και συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου περιλαμβάνουν

Οι δοκιμές που θα λάβετε για να διαπιστώσετε εάν έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο είναι απλές και ανώδυνες.

Οι γιατροί συνήθως ξεκινούν ελέγχοντας τον “δείκτη του αστραγάλου σας”, ο οποίος συγκρίνει την αρτηριακή σας πίεση στον αστράγαλο και τον βραχίονα. Αυτές οι μετρήσεις πρέπει να είναι περίπου ίδιες. Εάν η αρτηριακή σας πίεση στον αστράγαλο σας είναι πολύ χαμηλότερη, μπορεί να έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο.

Εάν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή, μπορείτε να πάρετε έναν τύπο ακτίνων Χ που ονομάζεται αγγειογράφημα για να δείτε ακριβώς πού είναι το μπλοκάρισμα. Ο γιατρός σας θα ενέσει μια βαφή σε ένα αιμοφόρο αγγείο για να σας δείξει τι συμβαίνει.

Μπορείτε να κάνετε πολλά για να σταματήσετε την περιφερική αρτηριακή νόσος στα ίχνη της, όπως

Το cilostazol φάρμακο διευκολύνει τα συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους. Η πεντοξυφυλλίνη είναι μια άλλη που μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος σε άτομα με κακή κυκλοφορία. Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα.

Για σοβαρή περιφερική αρτηριακή νόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ή λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες για να παρακάμψει μια μπλοκαρισμένη αρτηρία και να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος.

ΠΗΓΕΣ

Ιστοσελίδα της Καρδιολογίας: “Λίγοι άνθρωποι στον κόσμο αντιλαμβάνονται την επικίνδυνη περιφερική αρτηριακή νόσο.”

Ιστοσελίδα της Καρδιολογικής Εταιρείας: “Περιφερική αρτηριακή νόσος”.

Hirsch, Α. Journal of the Medical Association, 200; νοί 286: ρρ1317-1324.

McDermott, Μ. J. of the Medical Association, 200; νοί 286: σελ. 1599-1606.

McGee, S. Archives of Internal Medicine, 199; τόμος 158: σελ. 1357-1364.

Selvin, Ε. Circulation, 200; νοί 110: σελ. 738-743.

Jude, Ε. Diabetes Care, 200; τόμος 24: σελ. 1433-1437.

Sloan, Η. Nursing99, 199; νοί 29: σελ. 58-59.

Norgren, L. Journal of Vascular Surgery, 200; τόμος 45: σελ. S5-S67.

Thompson, Ρ. Journal of Cardiology, 200; νοί 90: σελ. 1314-1319.

Leng, G. Cochrane Database of Systematic Reviews, 200; CD000990.

McDermott, Μ. Journal of the Medical Association, 200; νοί 292: σελ. 453-461.

O’Hare, Α. Circulation, 200; τόμος 113: σελ. 388-393.

Mark Silverman, MD, επίκουρος καθηγητής ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Emory, Ατλάντα.

Εταιρεία Αγγειακής Χειρουργικής: “Αγγειογράφημα”.