pegfilgrastim υποδόρια

Θεραπευτική κατηγορία: αιματοποιητική

Χρήσεις Για τη θεραπεία με pegfilgrastim

Φαρμακολογική κατηγορία: Παράγοντας διέγερσης αποικιών

Όταν ορισμένα καρκίνο φάρμακα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, επηρεάζουν επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Το pegfilgrastim χρησιμοποιείται για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα κατά του καρκίνου.

το pegfilgrastim διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή του γιατρού σας.

Μόλις ένα φάρμακο εγκριθεί για εμπορία για μια συγκεκριμένη χρήση, η εμπειρία μπορεί να δείξει ότι είναι επίσης χρήσιμη για άλλα ιατρικά προβλήματα. Παρόλο που οι χρήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στην επισήμανση του προϊόντος, η pegfilgrastim χρησιμοποιείται σε ορισμένους ασθενείς με τις ακόλουθες παθήσεις

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για το pegfilgrastim, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στην πεγκφλουγκσταστίνη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις της ένεσης pegfilgrastim στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Πριν από τη χρήση της pegfilgrastim

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της pegfilgrastim στους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά [OTC]).

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει τη χρήση της pegfilgrastim. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Μια νοσοκόμα ή άλλος εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας δώσει pegfilgrastim. το pegfilgrastim χορηγείται ως βολή κάτω από το δέρμα σας.

Μπορεί να διδάξετε πώς να χορηγείτε pegfilgrastim στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει όλες τις οδηγίες πριν πάρετε μια ένεση. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερα φάρμακα ή το χρησιμοποιείτε συχνότερα από ό, τι σας λέει ο γιατρός σας.

η pegfilgrastim μπορεί να χορηγηθεί με 2 τρόπους: μία προγεμισμένη σύριγγα για χειροκίνητη χρήση ή για χρήση με το Injector On-Body για χρήση Neulasta®.

το pegfilgrastim συνοδεύεται από οδηγίες ασθενούς. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με οποιοδήποτε από αυτά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αφήστε το φάρμακο να θερμανθεί σε θερμοκρασία δωματίου πριν τον κάνετε την ένεση. Εάν το φάρμακο στην προγεμισμένη σύριγγα έχει αλλάξει χρώμα, φαίνεται θολό, ή αν βλέπετε σωματίδια σε αυτό, μην το χρησιμοποιείτε.

Το κάλυμμα της βελόνας της προγεμισμένης σύριγγας περιέχει ξηρό φυσικό καουτσούκ (παράγωγο λατέξ), το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα ευαίσθητα στο λατέξ. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε αλλεργία από λατέξ πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία με pegfilgrastim.

Η δόση της pegfilgrastim θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις pegfilgrastim. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

η χορήγηση του pegfilgrastim πρέπει να γίνεται με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Εάν παραλείψετε μια δόση ή ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το φάρμακό σας, καλέστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για οδηγίες.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Η σωστή χρήση της pegfilgrastim

Φυλάσσετε στο ψυγείο. Μην καταψύχετε.

Αφήστε το φάρμακο στο κουτί μέχρι να είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Εάν κατά λάθος παγώσετε το φάρμακο, αφήστε το να ξεπαγώσει στο ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσετε. Εάν παγώσετε κατά λάθος το φάρμακο για δεύτερη φορά, μην το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να αφήσετε το φάρμακο να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσετε. Κρατήστε το μακριά από τη θερμότητα ή το άμεσο φως. Το φάρμακο μπορεί να παραμείνει έξω από το ψυγείο για έως και 48 ώρες. Απορρίψτε οποιοδήποτε φάρμακο που έχει βγει από το ψυγείο για περισσότερο από 48 ώρες.

Πετάξτε τις χρησιμοποιημένες βελόνες σε ένα σκληρό, κλειστό δοχείο που οι βελόνες δεν μπορούν να περάσουν. Κρατήστε το δοχείο μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι η pegfilgrastim λειτουργεί σωστά. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εάν έχετε απομείνει από τον ανώτερο πόνο στο στομάχι ή τον πόνο στην άκρη του ώμου, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα σοβαρής παρενέργειας με τη σπλήνα.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας κατά την πρώτη ένδειξη οποιασδήποτε λοίμωξης, όπως πυρετός, ρίγη, βήχας, πονόλαιμος ή ερυθρότητα, πρήξιμο ή πόνο γύρω από μια κοπή ή πληγή.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε πυρετό, πόνο στο στήθος ή σφίξιμο, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρής κατάστασης του πνεύμονα που ονομάζεται σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας (ARDS).

η pegfilgrastim μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε εξάνθημα, κνησμό, πρήξιμο στο πρόσωπο, τη γλώσσα ή το λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση της pegfilgrastim

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το pegfilgrastim για 14 ημέρες πριν και έως και 24 ώρες αφού λάβετε φάρμακα κατά του καρκίνου.

Εάν λαμβάνετε pegfilgrastim μέσω του Injector On-Body για Neulasta®

Βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε γιατρός ή οδοντίατρος που σας φροντίζει γνωρίζει ότι χρησιμοποιείτε το pegfilgrastim. η pegfilgrastim μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα ορισμένων ιατρικών εξετάσεων (π.χ. δοκιμασίες οστών).

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

pegfilgrastim Παρενέργειες

pegfilgrastim

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Ουδετεροπενία που σχετίζεται με χημειοθεραπεία Neulasta, Neupogen, filgrastim, Zarxio, Granix, pegfilgrastim, Leukine, sargramostim, tbo-filgrastim