σύνδρομο piriformis: συμπτώματα, αιτίες, θεραπείες, ασκήσεις και πολλά άλλα

Τάσεις διαχείρισης του πόνου

Το σύνδρομο Piriformis είναι μια ασυνήθιστη νευρομυϊκή διαταραχή που προκαλείται όταν ο μυϊκός πυρήνας συμπιέζει το ισχιακό νεύρο. Ο μυϊκός πόρος είναι ένας πλατύς μυς που μοιάζει με ταινία και βρίσκεται στους γλουτούς κοντά στην κορυφή του αρθρώτιμου ισχίου. Αυτός ο μυς είναι σημαντικός στην κατώτερη κίνηση του σώματος επειδή σταθεροποιεί την άρθρωση του ισχίου και ανασηκώνει και περιστρέφει το μηρό μακριά από το σώμα. Αυτό μας επιτρέπει να περπατάμε, να μεταθέτουμε το βάρος μας από το ένα πόδι στο άλλο και να διατηρούμε ισορροπία. Χρησιμοποιείται επίσης σε αθλήματα που περιλαμβάνουν την ανύψωση και περιστροφή των μηρών – με λίγα λόγια, σχεδόν σε κάθε κίνηση των γοφών και των ποδιών.

Από την Ellen Stru; Αντιμετωπίστε τα πόδια σας σωστά και θα σας κρατήσουν “εξαιρετικό.”; Μετά από μια μέρα στα πόδια σας, τα πόδια σας πιθανόν να σας μισούν – και τα μισείτε και αυτά. “Αν τα πόδια σας δεν είναι υγιή, επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας και τη ζωή σας”, λέει η Dr. Helena Reid, D.P.M., της Moline, Ill., Εκπρόσωπος της Podiatric Medical Association. Επιπλέον, προσθέτει, ο πόνος στο πόδι μπορεί να σας κάνει να περπατάτε ασυνήθιστα, απορρίπτοντας την ευθυγράμμισή σας και τοποθετώντας αφύσικη πίεση στα γόνατά σας, στους γοφούς και στα κάτω …

Το σύνδρομο Piriformis συνήθως ξεκινά με πόνο, τσούξιμο ή μούδιασμα στους γλουτούς. Ο πόνος μπορεί να είναι σοβαρός και να εκτείνεται κάτω από το μήκος του ισχιακού νεύρου (που ονομάζεται ισχιαλγία). Ο πόνος οφείλεται στον πριόμορφο μυ που συμπιέζει το ισχιακό νεύρο, όπως για παράδειγμα όταν κάθεται σε κάθισμα αυτοκινήτου ή τρέχει. Ο πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί κατά την αναρρίχηση σκαλοπατιών, εφαρμόζοντας σταθερή πίεση κατευθείαν πάνω στον μυϊκό ιστό ή καθισμένος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις ισχιαλγίας, ωστόσο, δεν οφείλονται στο σύνδρομο piriformis.

Δεν υπάρχει οριστική δοκιμή για το σύνδρομο piriformis. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει ιστορικό τραυματισμού στην περιοχή, επαναλαμβανόμενη, έντονη δραστηριότητα όπως τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις ή παρατεταμένη συνεδρίαση. Η διάγνωση του συνδρόμου πριφορμίδη γίνεται με την αναφορά των συμπτωμάτων του ασθενούς και με φυσικές εξετάσεις χρησιμοποιώντας μια ποικιλία κινήσεων για να προκαλέσει πόνο στον μυϊκό πυρίμορφο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βρεθεί σε φυσική εξέταση συμβατικός ή τρυφερός μυϊκός μυ.

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια σε άλλες καταστάσεις, μπορούν να απαιτηθούν ακτινολογικές εξετάσεις όπως οι MRI για να αποκλειστούν άλλες αιτίες συμπίεσης του ισχιακού νεύρου, όπως ένας δίσκος κήλης.