πιγλιταζόνης (από του στόματος οδού) προφυλάξεις

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο αυτό λειτουργεί σωστά. Μπορεί να απαιτούνται εξετάσεις αίματος και ούρων για τον έλεγχο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκυμοσύνης ενώ παίρνουν αυτό το φάρμακο. Εάν είχατε προβλήματα στην ωοθυλακιορρηξία και έχετε παρουσιάσει μη κανονικές περιόδους στο παρελθόν, αυτό το φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει την ωορρηξία. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να μείνετε έγκυος. Εάν είστε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας τις επιλογές ελέγχου των γεννήσεων.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν αρχίσετε να έχετε πόνο στο στήθος, δύσπνοια, υπερβολικό πρήξιμο των χεριών, του καρπού, των αστραγάλων ή των ποδιών ή εάν κερδίζετε γρήγορα βάρος. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρού καρδιακού προβλήματος.

Εάν έχετε κοιλιακό ή στομαχικό άλγος, σκοτεινά ούρα, απώλεια όρεξης, ναυτία ή έμετο, ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία, κίτρινα μάτια ή δέρμα, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρού ηπατικού προβλήματος.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εμφανιστεί θολή όραση, μειωμένη όραση ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στην όραση κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγχετε τα μάτια σας από έναν οφθαλμίατρο (οφθαλμίατρο).

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάγματα οστών στις γυναίκες. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τρόπους για να διατηρήσετε τα οστά σας ισχυρά για να βοηθήσετε στην πρόληψη καταγμάτων.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης εάν το πάρετε για περισσότερο από 12 μήνες. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε αίμα στα ούρα, συχνή, ισχυρή ή αυξημένη ανάγκη ούρησης, επώδυνη ούρηση ή πόνο στην πλάτη, στη κάτω κοιλιακή χώρα ή στο στομάχι.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας

Αυτό το φάρμακο δεν προκαλεί υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί χαμηλό σάκχαρο στο αίμα εάν καθυστερήσετε ή χάσετε ένα γεύμα ή σνακ, ασκηθείτε περισσότερο από το συνηθισμένο, πίνετε αλκοόλ, δεν μπορείτε να φάτε λόγω ναυτίας ή εμετού ή παίρνετε πιογλιταζόνη με άλλο τύπο φαρμάκου για το διαβήτη. Τα συμπτώματα της χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρο στο αίμα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν αυτά οδηγήσουν σε απώλεια των αισθήσεων (διαλείμματα). Διαφορετικοί άνθρωποι αισθάνονται διαφορετικά συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Είναι σημαντικό να μάθετε ποια συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα συνήθως έχετε για να τα αντιμετωπίσετε γρήγορα.

Υπεργλυκαιμία (υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρο στο αίμα) μπορεί να εμφανιστεί εάν δεν παίρνετε αρκετό ή παραλείψετε μια δόση του φαρμάκου σας, υπερκατανάλωση τροφής ή μη ακολουθήστε το σχέδιο γεύματος σας, πάσχετε από πυρετό ή λοίμωξη ή μην ασκείστε όσο συχνά.