εγκυμοσύνη: ρινορραγίες και αιμορραγία των ούλων – επισκόπηση θεμάτων

Οι ρινορραγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθούν από αυξημένη ροή αίματος προς την επένδυση ιστού στο εσωτερικό των ρινικών διόδων (βλεννώδεις μεμβράνες).

Η αυξημένη ροή αίματος στις βλεννογόνες του στόματος και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία, ειδικά όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Τα ούλα σας μπορεί να εμφανίζονται πιο πρησμένα από το συνηθισμένο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές βελόνες.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικές για την πρόληψη των προβλημάτων. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για την εγκυμοσύνη σας. Κάποια οδοντιατρική εργασία (συνήθως οδοντιατρικές διαδικασίες που απαιτούν αναισθησία ή ακτινογραφίες) μπορεί να αναβληθεί μέχρι να παραδοθείτε.

Αποφύγετε τη χρήση μη συνταγογραφημένων ρινικών αποσυμφορητικών, όπως χάπια αλλεργίας ή σπρέι. Εάν έχετε σοβαρά προβλήματα αλλεργίας, μιλήστε με το γιατρό σας. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο σπίτι ή το γραφείο σας και στο υπνοδωμάτιό σας τη νύχτα. Αν χρειαστεί να φυσήξετε τη μύτη σας, χτυπήστε απαλά ένα ρουθούνι κάθε φορά. Τοποθετήστε μια λεπτή στρώση ρινικού τζελ με φυσιολογικό ή υδατικό διάλυμα, όπως το NasoGel, μέσα στη μύτη σας.

Καθίστε ευθεία και στρέψτε το κεφάλι σας ελαφρώς προς τα εμπρός. Μην γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω – αυτό θα προκαλέσει την πτώση του αίματος στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Τυλίξτε τα ρουθούνια κλειστά μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη για 10 πλήρη λεπτά χωρίς να σταματήσετε. Εάν η μύτη σας εξακολουθεί να αιμορραγεί μετά από 10 λεπτά, κρατήστε τα ρουθούνια κλειστά για άλλα 10 λεπτά. Οι περισσότερες ρινορραγίες θα σταματήσουν μετά από 10 έως 30 λεπτά πίεσης. Αποφύγετε να φυσάτε τη μύτη σας για τουλάχιστον 12 ώρες μετά από μια αιμορραγία από τη μύτη.