διατηρώντας τη γονιμότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του μαστού λαμβάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία Και οι δύο αυτές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία καταστρέφουν κύτταρα καρκίνου του μαστού Αλλά αυτές οι θεραπείες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα υγιή κύτταρα και να αλλάξουν τον τρόπο που αισθάνεστε. Μπορεί να προκαλέσουν. Απώλεια ορέξεως. Ναυτία και εμετίνη. Αδυναμία και κόπωση. Πόνο πληγή? Hair los; Βάρος gai; Πρώιμη εμμηνόπαυση. Ένας υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης. Bleedin; Διάρροια. Τα φάρμακα και άλλες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση πολλών από αυτές τις παρενέργειες.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακο για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα φάρμακα βλάπτουν επίσης κάποια υγιή κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγουν αυγά. Δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε πλήρως τις ωοθήκες σας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Ο τύπος των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, η διάρκεια της θεραπείας και η ηλικία ενός ατόμου επηρεάζουν όλες τις επιπτώσεις στη γονιμότητα. Για κάποιους, η επίδραση της χημειοθεραπείας είναι προσωρινή.

Η ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζει τον καρκίνο με ακτινοβολία ή ραδιενεργές ουσίες. Οι πιθανότητες για προβλήματα γονιμότητας από την ακτινοβολία δεν είναι τόσο υψηλές όσο με τη χημειοθεραπεία. Οι δέσμες ακτινοβολίας στοχεύουν μόνο την πληγείσα περιοχή, μακριά από τα αναπαραγωγικά όργανα. Αλλά οι δοκοί μπορεί να περάσουν μέσα από υγιείς ιστούς και όργανα και να προκαλέσουν στειρότητα. Μερικές φορές η στειρότητα είναι προσωρινή.

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική σας κίνηση και να μειώσει τις πιθανότητες γονιμότητας. Οι αλλαγές των ορμονών, η κόπωση, η ναυτία και η εικόνα του εαυτού σας μπορούν επίσης να μειώσουν τη σεξουαλική σας επιθυμία.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε παιδιά αργότερα. Αυτά περιλαμβάνουν

Κρυοσυντήρηση, η διαδικασία κατάψυξης και αποθήκευσης γονιμοποιημένων αυγών (που ονομάζονται έμβρυα) για μεταγενέστερη χρήση. Τα έμβρυά σας μπορούν να εμφυτευτούν στη μήτρα σας αφού αναρρώσετε από τη θεραπεία ή σε ένα υποκατάστατο (μια γυναίκα που φέρνει το μωρό για σας). Τα μη γονιμοποιημένα αυγά είναι πιο ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να καταστραφούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης, οπότε η διατήρησή τους είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Λαμβάνοντας λιγότερο τοξικά φάρμακα χημειοθεραπείας. Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν λιγότερες βλάβες στα αναπαραγωγικά σας όργανα, αλλά μπορεί επίσης να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Ο ογκολόγος μπορεί να καθορίσει εάν μπορεί να λειτουργήσει για εσάς ένα λιγότερο τοξικό φάρμακο.

Η ορμονική καταστολή είναι μια μέθοδος που εξοικονομεί το αναπαραγωγικό σύστημα. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιεί ορμόνες για να διακόψει προσωρινά την παραγωγή αυγών του σώματός σας. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να προστατεύει τα κύτταρα που αναπτύσσονται σε αυγά από βλάβες κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

ΠΗΓΕΣ

Εταιρεία Καρκίνου.

UpToDate: “Διατήρηση της γονιμότητας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε γοναδοτοξική θεραπεία ή γονιδιακή εκτομή”.