Κίνδυνοι στους κήπους και στην εξοχή

Είμαστε ένα έθνος κηπουρών και αγαπάμε το περπάτημα στην ύπαιθρο. Αλλά τα αγροτικά παρακείμενα μπορούν να φέρουν κινδύνους. Ενώ τα περισσότερα φυτά που αναπτύσσονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αβλαβή, κάποια τσίμπημα, γρατζουνιές ή είναι δηλητηριώδη.

Κρατήστε την οικογένειά σας ασφαλή διαβάζοντας αυτόν τον οδηγό για τους κινδύνους των φυτών και ανακαλύψτε τι πρέπει να κάνετε εάν επηρεαστεί κάποιος.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά του Ηνωμένου Βασιλείου, τα τσουκνίδες (που απεικονίζονται αριστερά) είναι ο οίνος πολλών περιπάτων στη χώρα, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Τα φύλλα της τσουκνίδας καλύπτονται με μικροσκοπικές τρίχες που μοιάζουν με βελόνες. Όταν βουρτσίζετε μια τσουκνίδα, οι τρίχες σπάσουν, διεισδύσουν στο δέρμα σας και σας τσίμπημα, δημιουργώντας την οικεία αίσθηση καψίματος, φαγούρα και εξάνθημα.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η ιστορία των παλαιών συζύγων ότι το φύλλο αποβάθρας (εικόνα δεξιά) είναι μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για εξάνθημα από τσουκνίδα είναι αλήθεια. Το φύλλο αποβάθρας, λέει το μουσείο, περιέχει χημικά που όταν τρίβονται πάνω στο τσίμπημα, εξουδετερώνουν και ψύχουν το δέρμα.

Τσουκνίδες

Τι πρέπει να κάνετε: Εάν τραυματιστείτε από μια τσουκνίδα, προσέξτε για ένα φύλλο αποβάθρας για να τρίψετε το εξάνθημα. Οι αποβάθρες συνήθως αναπτύσσονται κοντά στις τσουκνίδες. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να διδάξετε στα μικρά παιδιά τι μοιάζουν με τσουκνίδες, ώστε να μπορούν να τους αποφύγουν.

Το Giant hogweed μπορεί να μεγαλώσει μέχρι πέντε μέτρα ψηλό, συχνά κατά μήκος μονοπατιών και ποταμών. Εάν ο χυμός του φυτού έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά, επώδυνα εγκαύματα και να κάνει το δέρμα σας ευαίσθητο σε έντονο ηλιακό φως.

Τι πρέπει να κάνετε: Εάν αγγίξετε ένα τεράστιο γουρουνάκι, καλύψτε την πληγείσα περιοχή και πλύνετε με σαπούνι και νερό. Οι κυψέλες θεραπεύονται πολύ αργά και μπορούν να εξελιχθούν σε φυτοφωτοδερματίτιδα, ένα είδος δερματικού εξανθήματος το οποίο αναβλύζει στο φως του ήλιου. Αν αισθάνεστε αδιαθεσία μετά από επαφή με γιγαντιαία σκωληκοειδή, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τα αγκάθια, οι βελόνες ή οι σπονδυλικές στήλες από φυτά όπως τριαντάφυλλα, κούπες, θάμνοι βατόμουρου, brambles μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις ή άλλα ιατρικά προβλήματα αν γίνουν εμφυτεύματα στο δέρμα σας.

Τι πρέπει να κάνετε: Αφαιρέστε τα αγκάθια με τσιμπιδάκια – μερικές φορές αυτό είναι πιο εύκολο αφού βρέξετε την περιοχή σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Αποφύγετε τραυματισμούς, διδάσκοντας τα παιδιά πώς να ελέγχουν τα φυτά με αγκάθια φύλλα ή αγκάθια και να φορούν πάντα γάντια κηπουρικής όταν χειρίζεστε ακανθώδη φυτά.

Τα περισσότερα βρετανικά φυτά είναι αβλαβή, αλλά μερικοί – όπως οι χήνες, τα χρυσάνθεμα, το αιματόχορτο Hemlock, τα θανατηφόρα άγρια, τα χιονισμένα και τα γκι – είναι δυνητικά τοξικά. Τα φύλλα τους, τα μούρα, τα λουλούδια, τα φρούτα, οι χυμοί ή οι βολβοί μπορεί να σας δηλητηριάσουν, είτε με να σας κάνει να νιώθετε άρρωστος μετά το φαγητό τους (όπως συμβαίνει με τους βολβούς νάρκισσους) είτε να σας δώσουν δερματικό εξάνθημα αφού τους αγγίξετε.

Γίγαντας

Τι να κάνετε: Υπενθυμίστε στα παιδιά να μην τρώνε τίποτα από τον κήπο, εκτός αν έχετε πει ότι είναι εντάξει. Αν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά, έμετο, εξάνθημα ή διάρροια μετά από να παίξει έξω, πάρτε τα στο τμήμα Α & Ε ​​αμέσως με δείγμα αυτού που έφαγε. Όταν μαζεύετε και τρώτε άγρια ​​μανιτάρια και μούρα, όπως τα βατόμουρα και τα μούρα, βεβαιωθείτε απόλυτα για την ταυτότητά τους εκ των προτέρων.

Βρείτε το τοπικό σας τμήμα Α & Ε.

Ο δηλητηριώδης κισσός (απεικονίζεται αριστερά) προκαλεί επώδυνη και φαγούρα, φουσκωτή εξάνθημα στο δέρμα σας εάν έρθετε σε επαφή μαζί του. Τα καλά νέα είναι ότι είναι απίθανο να βιώσετε αυτή την άσχημη δερματική αντίδραση επειδή δεν έχουμε δηλητηριώδη κισσό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυξάνεται μόνο στη Βόρεια Αμερική.

Το αγγλικό κισσό (όπως φαίνεται δεξιά) – που είναι ο τύπος που βλέπετε αναρριχητικούς τοίχους και σε κρεμαστά καλάθια και κιβώτια παραθύρων – δεν είναι επιβλαβές, παρόλο που θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το χειρίζεστε εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, καθώς το χυμό του μπορεί να είναι ερεθιστικό.

Διαβάστε περίπου 10 έντομα που μπορεί να σας δαγκώσουν ή να σας τσιμπήσουν.

Φωλιά φυτά

Η διαχείριση του φυτού παστινάκων (Pastinaca sativa), το οποίο αναπτύσσεται άγρια ​​και καλλιεργείται σε κήπους σε οικόπεδα, μπορεί να κάνει το δέρμα σας πολύ ευαίσθητο στο φως που οδηγεί σε καύση, φλύκταινες και οδυνηρό εξάνθημα.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι το χυμό του φυτού που περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται φουτουραμίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες απορροφώνται από το δέρμα και μπορούν στη συνέχεια να αντιδράσουν με το ηλιακό φως για να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος.

Τι πρέπει να κάνετε: προσέξτε για άγριο παπαλίνα σε δρόμους και σε σιδηροδρομικές γραμμές. Εάν εμφανίσετε ερεθισμό του δέρματος ή φουσκάλες μετά από επαφή με φυτά παστεριού, μιλήστε με το γιατρό σας.

Η ιστοσελίδα της Royal Horticultural Society έχει συμβουλές για το πώς να κρατάτε την οικογένειά σας ασφαλή από δυνητικά επιβλαβείς φυτά κήπου. Μπορείτε επίσης να καλέσετε την γραμμή βοήθειάς της στο 0845 260 8000, από τις 10πμ έως τις 12.30μμ και από τις 1.30μμ έως τις 4μμ.

Διαβάστε περίπου 10 έντομα που μπορεί να σας δαγκώσουν ή να σας τσιμπήσουν.

05/06 /

05/06 /

Δηλητηριώδη φυτά

Υπηρεσίες

Τοποθεσία

Εδώ είναι μερικές ιδέες για υγιείς δραστηριότητες που κοστίζουν ελάχιστα ή τίποτα

Εισαγωγή στα τσιμπήματα και τις τσιμπήματα από βρετανικά σκουλήκια, έντομα, φυτά και ψάρια

Δηλητηριώδης κισσός

Φυτά πασπαρτού

Υπηρεσίες κοντά σας

Δωρεάν οικογενειακές δραστηριότητες

Τσιμπήματα και τσιμπήματα