όγκους της υπόφυσης

Η υπόφυση είναι ένας αδένας μεγέθους μπιζελιού στη βάση του εγκεφάλου, ακριβώς πάνω από το πίσω μέρος της μύτης. Κάνει διάφορες ορμόνες που επηρεάζουν τον τρόπο που πολλά μέρη του σώματος λειτουργούν.

Οι περισσότεροι όγκοι της υπόφυσης είναι καλοήθεις (όχι καρκίνοι) και ονομάζονται αδενώματα υπόφυσης. Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται πολύ αργά. Δεν εξαπλώνονται από τον αδένα της υπόφυσης σε μακρινά μέρη του σώματος, αλλά μερικές φορές εξαπλώνονται στα οστά του κρανίου ή της κοιλότητας κοντά στην υπόφυση. Ένας πολύ μικρός αριθμός όγκων της υπόφυσης είναι κακοήθης (καρκίνος) και μπορεί να εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος.

Οι περισσότεροι όγκοι της υπόφυσης παράγουν περισσότερες ορμόνες από τα φυσιολογικά κύτταρα της υπόφυσης. Οι επιπλέον ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν σημεία ή συμπτώματα ασθένειας. Τα σημεία και τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ορμόνη που παράγεται.

Ένα οικογενειακό ιστορικό σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 1 (MEN1), σύμπλοκο Carney ή μεμονωμένη οικογενή ακρομεγαλία αυξάνει τον κίνδυνο όγκων της υπόφυσης.

Ανατομία του εσωτερικού του εγκεφάλου, που δείχνει τους αδένες της κωνοειδούς και της υπόφυσης, το οπτικό νεύρο, τις κοιλίες και άλλα μέρη του εγκεφάλου.