μετά τον τοκετό: πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό – κοινά προβλήματα

Ορισμένες γυναίκες έχουν προβλήματα – όπως δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και πόνοι στο στήθος – που διαρκούν λίγο μετά τον τοκετό. Πολλά μικρά προβλήματα μετά τον τοκετό μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Εάν αναπτύξετε προβλήματα και ο γιατρός σας έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για να ακολουθήσει, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες.

Τα μέτρα θεραπείας στο σπίτι είναι συνήθως όλα που χρειάζονται για την ανακούφιση ήπιας δυσφορίας από αιμορροΐδες ή δυσκοιλιότητα.

Για την πρόληψη ή την ελάττωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας

Για τη θεραπεία της φαγούρας ή του πόνου των αιμορροΐδων

Φάτε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πίνετε πολλά υγρά, ειδικά νερό και χυμούς φρούτων. Δοκιμάστε ένα μαλακτικό σκαμνί, όπως το Colace. Μην πιέζετε (πιέζετε σκληρά) κατά τη διάρκεια της κίνησης του εντέρου. Πάρτε περισσότερη άσκηση, όπως το περπάτημα, κάθε μέρα.

Η πόνος στον κόλπο και η περιοχή μεταξύ του και του πρωκτού (περινέου) είναι συχνές μετά την παράδοση. Μπορείτε να χαλαρώσετε τον πόνο με τη θεραπεία στο σπίτι. Για να μειώσετε τον πόνο και να θεραπεύσετε

Ανάκτηση από επισωμοτομή ή περιφερικό δάκρυ Η ανάκτηση από επισειδοτομή ή περινέων μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Κρατήστε τον πρωκτό καθαρό με το σκούπισμα προσεκτικά μετά από κάθε κίνηση του εντέρου. Γυρίστε απαλά από μπροστά προς τα πίσω. Τα μωρομάντηλα ή τα μαξιλάρια αιμορροΐδων είναι συνήθως πιο απαλά από το χαρτί τουαλέτας. Εάν χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας, χρησιμοποιήστε μόνο μαλακό, αδιάβροχο, αδιαφανές χαρτί υγείας. Πάρτε ζεστά διαβροχή σε μια μπανιέρα ή ένα μπανιέρα sitz. Το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει να συρρικνωθεί ή να καταπραΰνει τις αιμορροΐδες. Προσθέστε τη σόδα ψησίματος στο νερό για να ανακουφίσετε τον κνησμό. Χρησιμοποιήστε κρύες συσκευασίες. Μπορείτε να βάλετε πάγο ή ένα κρύο πακέτο στην περιοχή για 10 έως 20 λεπτά τη φορά. Τοποθετήστε ένα λεπτό πανί ανάμεσα στον πάγο και το δέρμα σας. Μην καθίσετε για μεγάλες περιόδους, ειδικά σε σκληρές καρέκλες. Πίνετε πολλά υγρά και χρησιμοποιείτε μαλακτικά σκευάσματος, αν χρειαστεί. Μην τεντώνετε (πιέζετε σκληρά) κατά τη διάρκεια της κίνησης του εντέρου.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πάγο. Μπορείτε να βάλετε πάγο ή ένα κρύο πακέτο στην περιοχή για 10 έως 20 λεπτά τη φορά. Τοποθετήστε ένα λεπτό πανί ανάμεσα στον πάγο και το δέρμα σας. Καθαρίστε τον εαυτό σας με μια απαλή συμπίεση ζεστού νερού από ένα μπουκάλι αντί να σκουπίζετε με χαρτί υγείας. Δοκιμάστε να κάθονται σε λίγα εκατοστά ζεστού νερού (μπανιέρα sitz) 3 φορές την ημέρα και μετά από κινήσεις του εντέρου.