αλλεργία σε πενικιλίνη

Η αλλεργία στην πενικιλίνη είναι μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στο πενικιλλίνη του αντιβιοτικού φαρμάκου. Η πενικιλλίνη συνταγογραφείται για τη θεραπεία διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων.

Τα κοινά σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργίας στην πενικιλίνη περιλαμβάνουν κνίδωση, εξάνθημα και κνησμό. Οι σοβαρές αντιδράσεις περιλαμβάνουν αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα σώματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλεργίες στην πενικιλίνη μπορεί να αναφέρθηκαν υπερβολικά – ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει στη χρήση λιγότερο κατάλληλων και ακριβότερων αντιβιοτικών. Επομένως, απαιτείται ακριβής διάγνωση όταν υποψιάζεται ότι υπάρχει αλλεργία στην πενικιλίνη για να εξασφαλιστούν οι καλύτερες επιλογές θεραπείας στο μέλλον.

Άλλα αντιβιοτικά, ιδιαίτερα εκείνα με χημικές ιδιότητες παρόμοιες με την πενικιλλίνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα συμπτώματα και τα συμπτώματα της αλλεργίας σε πενικιλίνη συμβαίνουν συχνά εντός μιας ώρας μετά τη λήψη ενός φαρμάκου. Λιγότερο συχνά, οι αντιδράσεις μπορεί να συμβούν ώρες, ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Συμπτώματα αλλεργίας φαρμάκων μπορεί να περιλαμβάνουν

Η αναφυλαξία είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που προκαλεί την εκτεταμένη δυσλειτουργία των συστημάτων του σώματος. Τα σημεία και τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν

Αναφυλαξία

Άλλες καταστάσεις που προκύπτουν από την αλλεργία σε πενικιλίνη

Λιγότερο συχνές αντιδράσεις αλλεργίας στην πενικιλίνη συμβαίνουν ημέρες ή εβδομάδες μετά την έκθεση στο φάρμακο και μπορεί να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της λήψης. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν

Επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα αλλεργίας στην πενικιλίνη.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε ενδείξεις σοβαρής αντίδρασης ή ύποπτης αναφυλαξίας μετά τη λήψη πενικιλλίνης.

Πενικιλλίνες και σχετικά φάρμακα

Η αλλεργία στην πενικιλίνη συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά εσφαλμένα στο φάρμακο ως επιβλαβής ουσία, ουσιαστικά σαν να ήταν ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη.

Δοκιμές δέρματος

Η αλλεργία αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει γίνει ευαίσθητο στην πενικιλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη φορά που παίρνετε το φάρμακο το ανοσοποιητικό σας σύστημα το ανιχνεύει ως βλαβερή ουσία και αναπτύσσει ένα αντίσωμα στον τύπο πενικιλλίνης που πήρατε.

Βαθμολογημένη πρόκληση

Την επόμενη φορά που παίρνετε το φάρμακο, αυτά τα συγκεκριμένα αντισώματα το σημαίνουν και κατευθύνουν τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στην ουσία. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη δραστηριότητα αυτή προκαλούν τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια αλλεργική αντίδραση.

Αντιμετώπιση των σημερινών συμπτωμάτων

Ωστόσο, η πρώτη έκθεση στην πενικιλίνη μπορεί να μην είναι προφανής. Κάποια στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ποσότητες ιχνοστοιχείων του στην παροχή τροφίμων μπορεί να είναι επαρκείς για να δημιουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ένα αντίσωμα σε αυτό.

Οι πενικιλίνες ανήκουν σε μια κατηγορία αντιβακτηριακών φαρμάκων που ονομάζονται βήτα-λακτάμες. Παρόλο που οι μηχανισμοί των φαρμάκων ποικίλλουν, γενικά καταπολεμούν τις λοιμώξεις επιτίθενται στα τοιχώματα των βακτηριακών κυττάρων. Εκτός από τις πενικιλίνες, άλλες β-λακτάμες που συνηθέστερα σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις είναι μια ομάδα που ονομάζεται κεφαλοσπορίνες.

Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση σε έναν τύπο πενικιλλίνης, μπορεί να είστε -αλλά όχι απαραίτητα- αλλεργικοί σε άλλους τύπους πενικιλλίνης ή σε ορισμένες κεφαλοσπορίνες.

Οι πενικιλίνες περιλαμβάνουν

Οι κεφαλοσπορίνες περιλαμβάνουν

Ενώ κάποιος μπορεί να έχει αλλεργική αντίδραση στην πενικιλίνη, μερικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την πενικιλίνη ή άλλο αντιβιοτικό που ξεκινήσατε πρόσφατα. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις. Αυτές οι λεπτομέρειες θα είναι σημαντικές για να βοηθήσετε το γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας.

Μπορεί να θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες για οποιαδήποτε κατάσταση, όπως εξάνθημα ή οίδημα, για να δείξετε στο γιατρό σας. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει κατά τη στιγμή του ραντεβού σας.

Μια λεπτομερής εξέταση και οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για την ακριβή διάγνωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλεργίες στην πενικιλίνη μπορεί να είναι υπερδιάγνωστες και ότι οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν μια αλλεργία σε πενικιλίνη που δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ. Μια εσφαλμένη διάγνωση αλλεργίας με πενικιλίνη μπορεί να οδηγήσει στη χρήση λιγότερο κατάλληλων ή ακριβότερων αντιβιοτικών.

Η απευαισθητοποίηση των φαρμάκων

Ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα σας απαντήσει σε ερωτήσεις. Λεπτομέρειες σχετικά με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, τον χρόνο που πήρατε τα φάρμακα και τη βελτίωση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων είναι σημαντικές ενδείξεις για να βοηθήσετε το γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση.

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις ή να σας παραπέμψει σε ειδικό για αλλεργίες (αλλεργιολόγο) για δοκιμές. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Με μια δοκιμή δέρματος, ο αλλεργιολόγος ή η νοσοκόμα χορηγεί μια μικρή ποσότητα της ύποπτης πενικιλίνης στο δέρμα σας είτε με μια μικροσκοπική βελόνα που γρατζουνίζει το δέρμα είτε με ένεση. Μια θετική αντίδραση σε μια δοκιμασία θα προκαλέσει μια κόκκινη, φαγούρα, αυξημένη χτύπημα.

Ένα θετικό αποτέλεσμα υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα αλλεργίας σε πενικιλίνη. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της δοκιμασίας συνήθως σημαίνει ότι δεν είστε αλλεργικός στην πενικιλίνη, αλλά ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιο δύσκολο να ερμηνευθεί επειδή με το δέρμα δεν μπορούν να ανιχνευθούν κάποια είδη αντιδράσεων φαρμάκων.

Εάν η διάγνωση μιας αλλεργίας σε πενικιλίνη είναι αβέβαιη ή ο γιατρός σας κρίνει μια αλλεργία απίθανη με βάση τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των δοκιμών, μπορεί να συστήσει μια βαθμολογημένη φαρμακευτική πρόκληση.

Με αυτή τη διαδικασία, λαμβάνετε τέσσερις έως πέντε δόσεις της ύποπτης πενικιλλίνης, ξεκινώντας με μια μικρή δόση και αυξάνοντας την επιθυμητή δόση. Εάν φτάσετε τη θεραπευτική δόση χωρίς αντίδραση, τότε ο γιατρός σας θα συμπεράνει ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτόν τον τύπο πενικιλλίνης. Θα μπορείτε να πάρετε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ομοίως, αν είστε αλλεργικός σε έναν τύπο πενικιλλίνης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει κλινική πρόκληση με έναν τύπο πενικιλλίνης ή κεφαλοσπορίνης που είναι λιγότερο πιθανό – λόγω γνωστών χημικών ιδιοτήτων – να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Αυτό θα επέτρεπε στον γιατρό σας να εντοπίσει ένα αντιβιοτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για μια τρέχουσα βακτηριακή λοίμωξη και να καθοδηγήσει επιλογές σε μελλοντικές θεραπείες.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόκλησης ναρκωτικών, ο γιατρός σας παρέχει προσεκτική παρακολούθηση και είναι διαθέσιμες υπηρεσίες υποστηρικτικής φροντίδας για τη θεραπεία μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης.

Οι παρεμβάσεις για την αλλεργία σε πενικιλίνη μπορούν να χωριστούν σε δύο γενικές στρατηγικές

Οι ακόλουθες παρεμβάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των συμπτωμάτων μιας αλλεργικής αντίδρασης στη πενικιλίνη

Εάν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές αντιβιοτικής θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια θεραπεία που ονομάζεται απευαισθητοποίηση φαρμάκων που θα σας επιτρέψει να πάρετε μια πορεία πενικιλλίνης για τη θεραπεία μιας λοίμωξης. Με αυτή τη θεραπεία, λαμβάνετε μια πολύ μικρή δόση και στη συνέχεια προοδευτικά μεγαλύτερες δόσεις κάθε 15 έως 30 λεπτά σε διάστημα αρκετών ωρών ή λίγων ημερών. Εάν μπορείτε να φτάσετε στην επιθυμητή δοσολογία χωρίς αντίδραση, τότε μπορείτε να συνεχίσετε τη θεραπεία.

Παρακολουθείτε προσεκτικά κατά τη διάρκεια της παρέμβασης και είναι διαθέσιμη υποστηρικτική φροντίδα για τη θεραπεία αντιδράσεων. Η απευαισθητοποίηση σπάνια χρησιμοποιείται αν η πενικιλίνη προκάλεσε σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση στο παρελθόν.

Αν έχετε αλλεργία σε πενικιλίνη, η καλύτερη πρόληψη είναι να αποφύγετε το φάρμακο. Τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα

επισκεφθείτε το γιατρό σας