προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (pms)

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της διάθεσης, του μαστού προσφοράς, της επιθυμίας για φαγητό, της κόπωσης, της ευερεθιστότητας και της κατάθλιψης. Εκτιμάται ότι μέχρι 3 από τις 4 γυναίκες που έχουν εμμηνόρροια έχουν εμφανίσει κάποια μορφή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Τα συμπτώματα τείνουν να επαναλαμβάνονται σε ένα προβλέψιμο μοτίβο. Αλλά οι φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που αντιμετωπίζετε με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να διαφέρουν από ελαφρώς ευδιάκριτες σε όλη τη διαδρομή μέχρι την ένταση.

Συμπτώματα

Ακόμα, δεν χρειάζεται να αφήσετε αυτά τα προβλήματα να ελέγξουν τη ζωή σας. Οι θεραπείες και οι ρυθμίσεις του τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε ή να διαχειριστείτε τα σημεία και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Τάση ή άγχος. Καταθλιπτική διάθεση. Κλαίει ξόρκια. Διακυμάνσεις της διάθεσης και ευερεθιστότητα ή θυμός. Η όρεξη αλλάζει και ο πόθος για φαγητό. Σπάνια ύπνο (αϋπνία); Κοινωνική απόσυρση. Κακή συγκέντρωση

Η λίστα πιθανών σημείων και συμπτωμάτων για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι μεγάλη, αλλά οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν μόνο μερικά από αυτά τα προβλήματα.

Για ορισμένους, ο φυσικός πόνος και το συναισθηματικό στρες είναι αρκετά σοβαρές για να επηρεάσουν την καθημερινή τους ζωή. Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, τα σημάδια και τα συμπτώματα γενικά εξαφανίζονται μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως για τις περισσότερες γυναίκες.

Όμως, ένας μικρός αριθμός γυναικών με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έχει καταστροφή συμπτωμάτων κάθε μήνα. Αυτή η μορφή PMS ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD).

Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς. Πονοκέφαλο; Κούραση; Αύξηση βάρους σχετιζόμενη με τη συγκράτηση υγρών. Κοιλιακό φούσκωμα. Τρυφερότητα του μαστού. Ακτινοβολία ακμής. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Τα σημάδια και τα συμπτώματα PMDD περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τις διακυμάνσεις της διάθεσης, τον θυμό, το άγχος, το συναίσθημα που συντρίβεται, τη δυσκολία συγκέντρωσης, την ευερεθιστότητα και την ένταση.

Κυκλικές αλλαγές στις ορμόνες. Τα σημάδια και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου αλλάζουν με ορμονικές διακυμάνσεις και εξαφανίζονται με την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι διακυμάνσεις της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστή) που θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στις καταστάσεις διάθεσης, θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα PMS. Ανεπαρκείς ποσότητες σεροτονίνης μπορεί να συμβάλλουν στην προεμμηνορροϊκή κατάθλιψη, καθώς και στην κόπωση, την πρόκληση φαγητού και τα προβλήματα ύπνου. Κατάθλιψη. Ορισμένες γυναίκες με σοβαρό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έχουν μη διαγνωσμένη κατάθλιψη, αν και η κατάθλιψη από μόνη της δεν προκαλεί όλα τα συμπτώματα.

Αιτίες

Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το προεμμηνορροϊκό σας σύνδρομο με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα συμπτώματα του PMS επηρεάζουν την υγεία και τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Ακριβώς αυτό που προκαλεί το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι άγνωστο, αλλά πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην πάθηση

Είναι πιθανό να ξεκινήσετε βλέποντας τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν καλείτε να διοργανώσετε ένα ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται σε καταστάσεις που επηρεάζουν τη γυναικεία αναπαραγωγική οδό (γυναικολόγος).

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς προ-διορισμού. Τη στιγμή που κάνετε το ραντεβού, ρωτήστε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων για να προετοιμαστείτε. Καταγράψτε τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο προγραμματίσατε το ραντεβού. Δημιουργήστε μια λίστα με τα βασικά ιατρικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε άλλων όρων για τους οποίους αντιμετωπίζετε θεραπεία και τα ονόματα οποιωνδήποτε φαρμάκων, βιταμινών ή συμπληρωμάτων που παίρνετε. Εξετάστε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό σας και να τις καταγράψετε. Φέρτε μαζί χαρτί και ένα στυλό για να σημειώσετε πληροφορίες καθώς ο γιατρός σας απευθύνει τις ερωτήσεις σας.

Δοκιμές και διάγνωση

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων. Εάν είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε αυτές, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να ξεπεράσετε τα σημεία στα οποία θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να ελαχιστοποιήσω τα συμπτώματα του PMS; Τα συμπτώματα του PMS θα εξαφανιστούν τελικά μόνοι τους; Θα μπορούσαν τα συμπτώματα που βιώνω να δείχνουν μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση; Συνιστούμε θεραπεία για συμπτώματα PMS; Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες; Υπάρχει γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε; Έχετε φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες συστήνετε;

Δεν υπάρχουν μοναδικά φυσικά ευρήματα ή εργαστηριακές εξετάσεις για τη θετική διάγνωση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Ο γιατρός σας μπορεί να αποδώσει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα στο PMS εάν είναι μέρος του προβλέψιμου προεμμηνορροϊκού σας προτύπου.

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Σε ποιες ημέρες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου είναι τα χειρότερα συμπτώματά σας; Έχετε ημέρες χωρίς συμπτώματα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου; Μπορείτε να προβλέψετε πότε θα εμφανιστούν τα συμπτώματά σας; Μήπως κάτι φαίνεται να κάνει τα συμπτώματά σας καλύτερα ή χειρότερα; Τα συμπτώματά σας παρεμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες; Έχετε πρόσφατα αισθανθεί κάτω, κατάθλιψη ή απελπισία; Έχετε ή έχετε κάποιον στην οικογένειά σας διαγνωσμένο με ψυχιατρική διαταραχή; Ποιες θεραπείες έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα; Πώς έχουν εργαστεί;

Θεραπείες και φάρμακα

Για να βοηθήσετε στην καθιέρωση ενός προεμμηνορρυσιακού προτύπου, ο γιατρός σας μπορεί να σας καταγράψει τα σημάδια και τα συμπτώματά σας σε ένα ημερολόγιο ή ένα ημερολόγιο για τουλάχιστον δύο κύκλους εμμηνορρυσίας. Σημειώστε την ημέρα που παρατηρείτε πρώτα τα συμπτώματα PMS, καθώς και την ημέρα που εξαφανίζονται. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε σημειώσει τις ημέρες κατά τις οποίες ξεκινάει και τελειώνει η περίοδος.

Για πολλές γυναίκες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων PMS. Αλλά ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα φάρμακα για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Η επιτυχία των φαρμάκων στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Συνήθως συνταγογραφούνται φάρμακα για προεμμηνορροϊκό σύνδρομο περιλαμβάνουν

Αντικαταθλιπτικά. Οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) – οι οποίοι περιλαμβάνουν τη φλουοξετίνη (Prozac, Sarafem), την παροξετίνη (Paxil, Pexeva), τη σερτραλίνη (Zoloft) και άλλους – πέτυχαν να μειώσουν τα συμπτώματα της διάθεσης. Οι SSRI είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για σοβαρό PMS ή PMDD. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται γενικά καθημερινά. Αλλά για μερικές γυναίκες με PMS, η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί να περιορίζεται στις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εμμηνόρροιας. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Λήψη πριν ή κατά την έναρξη της περιόδου σας, τα ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλα) ή η ναπροξένη (Aleve, Naprosyn, άλλοι) μπορούν να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα και τη δυσφορία του μαστού. Διουρητικά. Όταν η άσκηση και ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού δεν αρκούν για να μειώσουν το κέρδος βάρους, πρήξιμο και φούσκωμα του PMS, η λήψη υδατικών χαπιών (διουρητικών) μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλει το υπερβολικό υγρό μέσω των νεφρών σας. Η σπιρονολακτόνη (Aldactone) είναι ένα διουρητικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων του PMS. Ορμονικά αντισυλληπτικά. Αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εμποδίζουν την ωορρηξία, η οποία μπορεί να φέρει την ανακούφιση από τα συμπτώματα PMS

Μερικές φορές μπορείτε να διαχειριστείτε ή να μειώσετε τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου κάνοντας αλλαγές στον τρόπο που τρώτε, ασκείτε και πλησιάζετε την καθημερινή ζωή. Δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους

Τρώτε μικρότερα, συχνότερα γεύματα για να μειώσετε τη φούσκωμα και την αίσθηση πληρότητας. Περιορίστε το αλάτι και τα αλμυρά τρόφιμα για να μειώσετε τη φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών. Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε γαλακτοκομικά προϊόντα ή δεν λαμβάνετε επαρκές ασβέστιο στη διατροφή σας, μπορεί να σας βοηθήσει ένα καθημερινό συμπλήρωμα ασβεστίου. Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Συμμετέχετε σε τουλάχιστον 30 λεπτά βιαστικού περπατήματος, ποδηλασίας, κολύμβησης ή άλλης αερόβιας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η τακτική ημερήσια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γενικότερης υγείας σας και να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα, όπως κόπωση και καταθλιπτική διάθεση.

Διατηρήστε μια εγγραφή για να προσδιορίσετε τους παράγοντες ενεργοποίησης και χρονισμού των συμπτωμάτων σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρέμβετε με στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να τις μειώσετε.

Πάρτε άφθονο ύπνο? Πρακτική σταδιακή μυϊκή χαλάρωση ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για τη μείωση των πονοκεφάλων, του άγχους ή του προβλήματος του ύπνου (αϋπνία). Δοκιμάστε γιόγκα ή μασάζ για να χαλαρώσετε και να απαλλάξετε το άγχος.

Ο τρόπος ζωής και οι εσωτερικές θεραπείες

Εδώ είναι τι είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωματικών θεραπειών που χρησιμοποιούνται για την απαλότητα των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Ασβέστιο. Η κατανάλωση 1.200 mg (mg) στη διατροφή σας ή με συμπληρωματικό ασβέστιο καθημερινά, όπως το μασώμενο ανθρακικό ασβέστιο (Tums, Rolaids, άλλα), μπορεί να μειώσει τα φυσικά και ψυχολογικά συμπτώματα του PMS. Μαγνήσιο. Η λήψη 360 mg συμπληρωματικού μαγνησίου ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών, ευαισθησία του μαστού και φούσκωμα σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Η βιταμίνη Ε, που λαμβάνεται καθημερινά σε 400 διεθνείς μονάδες, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της PMS μειώνοντας την παραγωγή προσταγλανδινών, ορμονικών ουσιών που προκαλούν κράμπες και τρυφερότητα του μαστού. Φυτικά φάρμακα. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων PMS με τη χρήση βότανα, όπως το τζίνγκο, το τζίντζερ, το κέικ, το έλαιο νυχτολούλουδου και το βαλσαμόχορτο. Ωστόσο, λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι τα βότανα είναι αποτελεσματικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων PMS. Τα φυτικά φάρμακα επίσης δεν ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οπότε δεν υπάρχει κανένα αρχείο σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φυτικά προϊόντα, καθώς μπορεί να έχουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε. Το βαλσαμόχορτο, για παράδειγμα, μειώνει την αποτελεσματικότητα των χαπιών ελέγχου γεννήσεων. Βελονισμός. Ένας ασκούμενος βελονισμός εισάγει αποστειρωμένες βελόνες από ανοξείδωτο χάλυβα μέσα στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ανακούφιση από συμπτώματα μετά από θεραπεία βελονισμού.

Φυτικά φάρμακα. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων PMS με τη χρήση βότανα, όπως το τζίνγκο, το τζίντζερ, το κέικ, το έλαιο νυχτολούλουδου και το βαλσαμόχορτο. Ωστόσο, λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι τα βότανα είναι αποτελεσματικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων PMS.

Τα φυτικά φάρμακα επίσης δεν ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οπότε δεν υπάρχει κανένα αρχείο σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φυτικά προϊόντα, καθώς μπορεί να έχουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε. Το βαλσαμόχορτο, για παράδειγμα, μειώνει την αποτελεσματικότητα των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων.

Εναλλακτικό φάρμακο

Μάθετε περισσότερα για το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)

1

Περισσότερα για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

),