postherpetic νευραλγία

Η μετεγχειρητική νευραλγία (post-hur-PET-ik noo-RAL-juh) είναι μια επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς (έρπης ζωστήρας). Η μετεγχειρητική νευραλγία επηρεάζει τις νευρικές ίνες και το δέρμα, προκαλώντας πόνο στον πόνο που διαρκεί πολύ μετά το εξάνθημα και οι φλύκταινες του έρπητα ζωστήρα εξαφανίζονται.

Ο κίνδυνος της μετεγχειρητικής νευραλγίας αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζοντας κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θεραπείες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η postherpetic νευραλγία βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της μετεγχειρητικής νευραλγίας περιορίζονται γενικά στην περιοχή του δέρματός σας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η εστία έρπητα – συνήθως σε μια ζώνη γύρω από τον κορμό σας, συνήθως στη μία πλευρά του σώματός σας. Ωστόσο, η μεταχερική νευραλγία είναι επίσης συχνή στους ανθρώπους των οποίων ο έρπης έβγαινε στο πρόσωπο.

Ο πόνος που διαρκεί 3 μήνες ή περισσότερο μετά την επώδυνη έκρηξη των βότσαλα έχει επουλωθεί. Ο σχετικός πόνος έχει περιγραφεί ως κάψιμο, αιχμηρό και τρύπημα, ή βαθύ και πόνο. Ευαισθησία στο ελαφρύ άγγιγμα. Οι άνθρωποι με την κατάσταση συχνά δεν μπορούν να αντέξουν ακόμη και την αφή των ρούχων στο προσβεβλημένο δέρμα (αλλοδυνία). Κνησμός και μούδιασμα. Λιγότερο συχνά, η μεταχερική νευραλγία μπορεί να προκαλέσει μια φαγούρα αίσθηση ή μούδιασμα.

Ενδείξεις και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν

Βρείτε έναν γιατρό στο πρώτο σημείο του έρπητα ζωστήρα. Συχνά ο πόνος ξεκινά πριν παρατηρήσετε ένα εξάνθημα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης μετεγχειρητικής νευραλγίας μειώνεται εάν αρχίσετε να παίρνετε αντιιικά φάρμακα εντός 72 ωρών από την εμφάνιση του εξανθήματος των βότσαλα.

Μόλις έχετε ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει στο σώμα σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Καθώς μεγαλώνετε ή εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστέλλεται, όπως από φάρμακα ή χημειοθεραπεία, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Ηλικία. Είστε άνω των 50 ετών. Βαρύτητα του έρπητα ζωστήρα. Είχατε σοβαρό εξάνθημα και έντονο πόνο. Άλλη ασθένεια. Έχετε μια χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης. Είχατε έρπητα ζωστήρα στο πρόσωπό σας ή στον κορμό.

Η μετεγχειρητική νευραλγία εμφανίζεται όταν οι νευρικές σας ίνες έχουν υποστεί βλάβη κατά την έξαρση του έρπητα ζωστήρα. Οι κατεστραμμένες ίνες δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα από το δέρμα σας στον εγκέφαλό σας όπως συνήθως. Αντίθετα, τα μηνύματα γίνονται συγκεχυμένα και υπερβολικά, προκαλώντας χρόνιο, συχνά σοβαρό πόνο που μπορεί να διαρκέσει μήνες – ή ακόμα και χρόνια.

Κατάθλιψη; Κούραση; Δυσκολία στον ύπνο; Ανορεξία; Δυσκολία συγκέντρωσης

Αιτίες

Όταν έχετε έρπητα ζωστήρα, ενδέχεται να διατρέξετε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μετεγχειρητικής νευραλγίας ως αποτέλεσμα

Ανάλογα με το πόσο διαρκεί η postherpetic νευραλγία και πόσο επώδυνη είναι, μπορούν να αναπτυχθούν άνθρωποι με την κατάσταση

Ενδέχεται να ξεκινήσετε βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν νευρολόγο (νευρολόγο) ή σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία του χρόνιου πόνου.

Ακολουθούν οι πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Όταν κάνετε το ραντεβού, ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως η νηστεία πριν από μια συγκεκριμένη εξέταση. Κάντε μια λίστα με

Παράγοντες κινδύνου

Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο κατά μήκος, αν είναι δυνατόν, για να σας βοηθήσει να θυμάστε τις πληροφορίες που σας δίνονται.

Τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένων όσων φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με τον λόγο για το ραντεβού σας. Βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών πιέσεων, πρόσφατων αλλαγών στη ζωή και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού. Όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων. Ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας

Επιπλοκές

Για τη μετεγχειρητική νευραλγία, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Τι πιθανότατα προκαλούν τα συμπτώματά μου; Τι άλλο θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματά μου; Τι δοκιμές χρειάζομαι; Είναι η κατάστασή μου πιθανή προσωρινή ή χρόνια; Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης; Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την πρωτογενή προσέγγιση που προτείνετε ;; Έχω άλλους υγειονομικούς όρους. Πώς μπορώ να τα διαχειριστώ καλύτερα; Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω ;; Πρέπει να δω έναν ειδικό; Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να έχω; Τι ιστοσελίδες συστήνετε;

Μη διστάσετε να κάνετε άλλες ερωτήσεις.

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας; Έχετε τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά; Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Είχατε ανεμοβλογιά; Πότε?; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει πολλές ερωτήσεις, όπως

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το δέρμα σας, ενδεχομένως να το αγγίξει σε μέρη για να καθορίσει τα όρια της πληγείσας περιοχής.

Καψαϊκίνη. Η κρέμα καψαϊκίνης, που παρασκευάζεται από τους σπόρους θερμών πιπεριών τσίλι, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από τη μετεγχειρητική νευραλγία. Η καψαϊκίνη (Capzasin-P, Zostrix) μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος και να ερεθίσει το δέρμα σας, αλλά αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Επειδή η κρέμα καψαϊκίνης μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας, αποφύγετε να το πάρετε σε ανεπηρέαστα μέρη του σώματός σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γαντιών για εφαρμογή και το πλύσιμο των χεριών σας σχολαστικά μετά την εφαρμογή. Τοπικά αναλγητικά και αναισθητικά. Η ασπιρίνη που έχει αναμιχθεί σε μια απορροφητική κρέμα ή μια κρέμα λιδοκαΐνης χωρίς συνταγή μπορεί να μειώσει την υπερευαισθησία του δέρματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτούνται δοκιμές.

Καμία μεμονωμένη θεραπεία δεν ανακουφίζει την postherpetic νευραλγία σε όλους τους ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται ένας συνδυασμός θεραπειών για τη μείωση του πόνου.

Αυτά είναι μικρά επιθέματα που μοιάζουν με επίδεσμο και περιέχουν το τοπικό φάρμακο λιποκαΐνης που ανακουφίζει τον πόνο. Αυτά τα μπαλώματα μπορούν να κοπούν για να ταιριάζουν μόνο στην πληγείσα περιοχή. Εφαρμόζετε τα επιθέματα, διαθέσιμα με ιατρική συνταγή, απευθείας στο επώδυνο δέρμα για να δώσετε προσωρινή ανακούφιση.

Δοκιμές και διάγνωση

Η υψηλή συγκέντρωση ενός εκχυλίσματος πιπεριών τσίλι (καψαϊκίνη) διατίθεται ως δερματικό έμπλαστρο για την ανακούφιση του πόνου. Διατίθεται μόνο στο γραφείο του γιατρού σας, το έμπλαστρο εφαρμόζεται από εκπαιδευμένο προσωπικό μετά τη χρήση ενός απαλούς φαρμάκου στην πληγείσα περιοχή. Η διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες, αλλά μια ενιαία εφαρμογή είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου για μερικούς ανθρώπους για διάστημα έως και τριών μηνών. Εάν είναι αποτελεσματική, η εφαρμογή μπορεί να επαναληφθεί κάθε τρεις μήνες.

Ορισμένα φάρμακα κατά των κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της γκαμπαπεντίνης (Neurontin, Gralise) και της pregabalin (Lyrica), μπορούν να μειώσουν τον πόνο της μετεγχειρητικής νευραλγίας. Αυτά τα φάρμακα σταθεροποιούν την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα στο νευρικό σας σύστημα που προκαλείται από τραυματισμένα νεύρα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν υπνηλία, ασαφή σκέψη, αστάθεια και πρήξιμο στα πόδια.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα – όπως η νορτριπτυλίνη (Pamelor), η ντουλοξετίνη (Cymbalta) και η βενλαφαξίνη (Effexor XR) – επηρεάζουν τις βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο τόσο στην κατάθλιψη όσο και στο πώς το σώμα σας ερμηνεύει τον πόνο. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για τη μετεγχειρητική νευραλγία σε μικρότερες δόσεις από ό, τι για την κατάθλιψη και μόνο.

Θεραπείες και φάρμακα

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν υπνηλία, ξηροστομία, ζάλη και αύξηση βάρους.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για πόνο που περιέχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που περιέχουν τραμαδόλη (Ultram, Conzip), οξυκωδόνη (Percocet, Roxicet, Xartemis XR) ή μορφίνη. Τα οπιοειδή μπορεί να προκαλέσουν ήπια ζάλη, υπνηλία, σύγχυση και δυσκοιλιότητα. Μπορούν επίσης να είναι εθιστικές. Αν και αυτός ο κίνδυνος είναι γενικά χαμηλός, συζητήστε το με το γιατρό σας.

Ο τρόπος ζωής και οι εσωτερικές θεραπείες

Η τραμαδόλη έχει συνδεθεί με ψυχολογικές αντιδράσεις, όπως συναισθηματικές διαταραχές και αυτοκτονικές σκέψεις. Τα φάρμακα με οπιοειδή δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να οδηγείτε.

Πρόληψη

Τα στεροειδή ενίοτε εγχέονται στη σπονδυλική στήλη (ενδοεθνικά) για τη μετεγχειρητική νευραλγία. Ωστόσο, η απόδειξη της αποτελεσματικότητας είναι ασυνεπής. Ένας χαμηλός κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας, έχει συσχετιστεί με τη χρήση τους.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα ακόλουθα φάρμακα χωρίς συνταγή χαλαρώνουν τον πόνο της μετεγχειρητικής νευραλγίας

Το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα (Zostavax) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο έρπητας ζωστήρα. Το εμβόλιο εγκρίνεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω και συνιστάται για όλους τους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω που δεν είναι αλλεργικοί στο εμβόλιο και δεν λαμβάνουν φάρμακα κατά του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μετεγχειρητική νευραλγία

1

Περισσότερα για τη μεταχειρουργική νευραλγία

),