δηλητηρίαση του κισσού εξάνθημα

Για να αποφύγετε το δηλητηριώδες κισσός, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές

Αποφύγετε τα φυτά. Μάθετε πώς μπορείτε να εντοπίσετε δηλητηριώδες κισσό, δηλητηριώδη βελανιδιές και δημητριακά σουμάκ σε όλες τις εποχές. Όταν πεζοπορείτε ή συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες που ενδέχεται να σας εκθέσουν σε αυτά τα φυτά, προσπαθήστε να παραμείνετε σε εκκαθαρισμένες διαδρομές. Αν κάμπινγκ, βεβαιωθείτε ότι έχετε σκαρφαλώσει τη σκηνή σας σε μια περιοχή που δεν περιέχει αυτά τα φυτά.

Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα να τρέχουν μέσα από δασικές εκτάσεις, έτσι ώστε urushiol δεν τυχαίνει να κολλήσει στη γούνα τους, η οποία τότε μπορεί να αγγίξει.

Πλύνετε το δέρμα ή τη γούνα του κατοικίδιου ζώου σας. Μέσα σε 30 λεπτά μετά την έκθεση, χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να απομακρύνετε απαλά την επιβλαβή ρητίνη από το δέρμα σας. Βυθίστε επίσης κάτω από τα νύχια σας. Αυτό βοηθά στην πρόληψη ενός εξανθήματος. Ακόμα και το πλύσιμο μετά από περίπου μία ώρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας του εξανθήματος.

Αν νομίζετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να μολυνθεί με urushiol, βάλτε σε μερικά μακριά γάντια από καουτσούκ και δώστε στο κατοικίδιο σας μπάνιο.

Καθαρίστε τα μολυσμένα αντικείμενα. Εάν νομίζετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με δηλητηριώδη κισσό, πλύνετε αμέσως τα ρούχα σας με απορρυπαντικό – ιδανικά σε ένα πλυντήριο ρούχων. Χειριστείτε τα μολυσμένα ρούχα προσεκτικά, ώστε να μην μεταφέρετε το urushiol στον εαυτό σας, τα έπιπλα, τα χαλιά ή τις συσκευές σας.

Επίσης, πλύνετε οποιεσδήποτε άλλες μολυσμένες αντικείμενα – όπως υπαίθρια εργαλεία, εργαλεία κήπου, κοσμήματα, παπούτσια και ακόμη και κορδόνια – όσο το δυνατόν συντομότερα. Το Urushiol μπορεί να παραμείνει ισχυρό για χρόνια. Έτσι, εάν βγάλετε ένα μολυσμένο μπουφάν χωρίς να το πλύνετε και το βγάλετε έξω ένα χρόνο αργότερα, το λάδι στο σακάκι μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα.