σχέδιο b στοματική, εμφύτευση, παρεντερική

Οι προγεστερόνες είναι ορμόνες.

Χρησιμοποιεί για το Σχέδιο Β

Οι προγεστερίνες χαμηλής δόσης για αντισύλληψη χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Άλλα ονόματα για από του στόματος αντισυλληπτικά που χορηγούνται μόνο από προγεστερόνη είναι τα μικροσκοπικά χάπια και τα χάπια μόνο με προγεστερόνη (POPs). Οι προγεστερόνες μπορούν να αποτρέψουν τη γονιμοποίηση εμποδίζοντας την πλήρη ανάπτυξη του αυγού μιας γυναίκας.

Επίσης, οι προγεστίνες προκαλούν αλλαγές στο άνοιγμα της μήτρας, όπως η πάχυνση της αυχενικής βλέννας. Αυτό καθιστά δύσκολο για το σπέρμα του εταίρου να φτάσει στο αυγό. Η γονιμοποίηση του αυγού της γυναίκας με το σπέρμα του συντρόφου της είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί ενώ παίρνει, λαμβάνει ή χρησιμοποιεί προγεστερόνη, αλλά μπορεί να συμβεί. Παρόλα αυτά, οι προγεστερόνες καθιστούν δυσκολότερο το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στα τοιχώματα της μήτρας, καθιστώντας δύσκολη την εγκυμοσύνη.

Η μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματική. Μελέτες δείχνουν ότι λιγότεροι από 1 στις 100 γυναίκες γίνονται έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους χρήσης μετά την έγκαιρη λήψη της ένεσης. Λιγότερο από 10 από κάθε 100 γυναίκες που λαμβάνουν σωστά από στόματος προγεστερόνες για αντισύλληψη, είναι έγκυες κατά το πρώτο έτος χρήσης. Οι μέθοδοι που δεν λειτουργούν επίσης περιλαμβάνουν προφυλακτικά, διαφράγματα ή σπερματοκτόνα. Συζητήστε με το γιατρό σας ποιες είναι οι επιλογές σας για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Τα αντισυλληπτικά προγεστερόνης διατίθενται μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει αν είστε σε κάποια ειδική διατροφή, όπως δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα αυτής της ομάδας ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τα τρόφιμα βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Οι προγεστερόνες έχουν χρησιμοποιηθεί από εφήβους και δεν έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες ή προβλήματα από ό, τι κάνουν στους ενήλικες. Πρέπει να παίρνετε καθημερινά αντισυλληπτικά από το στόμα μόνο με προγεστερόνη για να εργαστούν. Οι προγεστερόνες δεν προστατεύουν από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, παράγοντας κινδύνου για τους εφήβους. Δεν είναι γνωστό εάν η αντισυλληπτική έγχυση Depo-Provera προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης και ανάπτυξης των οστών στους εφήβους και τις νέες γυναίκες. Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να σας ελέγχει τακτικά για προβλήματα ανάπτυξης, ειδικά εάν έχετε χρησιμοποιήσει αυτό το φάρμακο για 2 χρόνια ή περισσότερο.

Σημασία της διατροφής

Αυτό το φάρμακο έχει ελεγχθεί και δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή προβλήματα σε ηλικιωμένους απ ‘ό, τι σε νεαρούς ενήλικες.

Η χρήση αντισυλληπτικών που χορηγούνται μόνο με προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται. Οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται εάν υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης. Όταν χρησιμοποιούνται κατά λάθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι προγεστερόνες που χρησιμοποιούνται για αντισύλληψη δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Παρόλο που οι προγεστερόνες περνούν στο μητρικό γάλα, οι χαμηλές δόσεις προγεστίνων που χρησιμοποιούνται για αντισύλληψη δεν έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν προβλήματα στα θηλάζοντα μωρά. Οι προγεστερόνες που χρησιμοποιούνται για αντισύλληψη συνιστώνται για τις θηλάζουσες μητέρες όταν είναι επιθυμητή η αντισύλληψη.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώσετε τον επαγγελματία υγείας σας εάν παίρνετε κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση φαρμάκων αυτής της κατηγορίας με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα δεν συνιστάται. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με ένα φάρμακο στην κατηγορία αυτή ή να αλλάξετε ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση των φαρμάκων αυτής της κατηγορίας με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει τη χρήση των φαρμάκων αυτής της κατηγορίας. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Αυτή η ενότητα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ορθή χρήση ενός αριθμού προϊόντων που περιέχουν αντισυλληπτικά προγεστίνης. Μπορεί να μην είναι συγκεκριμένη για το Σχέδιο Β. Παρακαλούμε διαβάστε με προσοχή.

Για να κάνετε τη χρήση μιας προγεστίνης όσο το δυνατόν ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη, θα πρέπει να καταλάβετε πώς και πότε να την πάρετε και τι αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι προγεστερόνες για αντισύλληψη συνήθως έρχονται με οδηγίες ασθενούς. Διαβάστε τις προσεκτικά πριν πάρετε ή χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο.

Οι προγεστερόνες δεν προστατεύουν μια γυναίκα από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) ή του συνδρόμου επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Η χρήση λαμπτήρων (καουτσούκ) προφυλακτικών ή αποχής συνιστάται για προστασία από αυτές τις ασθένειες.

Πάρτε αυτό το φάρμακο μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην το παίρνετε περισσότερο και μην το πάρετε για περισσότερο χρόνο από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας. Για να γίνει αυτό μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα παρενεργειών. Προσπαθήστε να παίρνετε το φάρμακο την ίδια ώρα κάθε μέρα για να μειώσετε τη πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών και να το επιτύχετε να λειτουργεί καλύτερα.

Όταν χρησιμοποιείται δοσολογία δισκίου λεβονοργεστρέλης για επείγουσα αντισύλληψη

Όταν χρησιμοποιείται δοσολογία ενέσεως μεδροξυπρογεστερόνης για αντισύλληψη

Όταν χρησιμοποιείται μια δοσολογική μορφή προγεστίνης από του στόματος

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για να προγραμματίσετε τον κατάλληλο χρόνο για να λάβετε μια ένεση προγεστερόνης για αντισύλληψη.

Τα δοσολογικά φάρμακα αυτής της κατηγορίας θα είναι διαφορετικά για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτών των φαρμάκων. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Πριν από τη χρήση του Σχεδίου Β

Επικοινωνήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για οδηγίες.

Για από του στόματος μορφή δοσολογίας (δισκία)

Για μορφή δοσολογίας ένεσης

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις. Αυτό θα επιτρέψει τη δοσολογία σας να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας, και θα επιτρέψει την ανίχνευση ανεπιθύμητων επιδράσεων. Αυτές οι επισκέψεις είναι συνήθως κάθε 12 μήνες όταν παίρνετε προγεστερόνες από το στόμα για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Οι προγεστερόνες μπορεί να προκαλέσουν ζάλη σε μερικούς ανθρώπους. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς αντιδράτε σε αυτό το φάρμακο πριν οδηγήσετε, χρησιμοποιήσετε μηχανές ή κάνετε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν δεν είστε σε εγρήγορση.

Η σωστή χρήση αντισυλληπτικών με προγεστίνη

Είναι πιθανό ορισμένες δόσεις προγεστερινών να προκαλέσουν προσωρινή λέπτυνση των οστών αλλάζοντας την ισορροπία των ορμονών σας. Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να γνωρίζει εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Μερικά πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την κατάχρηση οινοπνεύματος, τη λήψη ή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης και το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή εύκολα σπασμένα οστά. Ορισμένα φάρμακα, όπως στεροειδή (φάρμακα που μοιάζουν με κορτιζόνη) ή αντισπασμωδικά φάρμακα (φάρμακα κατάσχεσης), μπορούν επίσης να προκαλέσουν λέπτυνση των οστών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αν παίρνετε Depo-Provera® Contraceptive Injection ή Depo-SubQ Provera® 104. Αυτά τα αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής πυκνότητας. Ο γιατρός σας μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα αντισυλληπτικά με διαφορετικό.

Κολπική αιμορραγία διαφόρων ποσοτήτων μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ των τακτικών περιόδων σας κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών χρήσης. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε το φάρμακο. Αυτό ονομάζεται μερικές φορές κηλίδωση όταν η αιμορραγία είναι ελαφριά ή αιμορραγία από την εισβολή όταν είναι βαρύτερη. Εάν συμβεί αυτό, συνεχίστε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας

Μπορεί να εμφανιστούν περίοδοι εμμηνόρροιας. Εάν υποψιάζεστε εγκυμοσύνη, πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας.

Εάν είστε προγραμματισμένοι για οποιεσδήποτε εργαστηριακές εξετάσεις, ενημερώστε το γιατρό σας ότι λαμβάνετε προγεστερόνη. Οι προγεστερόνες μπορούν να αλλάξουν ορισμένα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Τα ακόλουθα φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των προγεστερινών για αντισύλληψη

Μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα φάρμακα με προγεστίνες για αντισύλληψη, αλλά ο γιατρός θα σας δώσει ειδικές οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι η προγεστερόνη σας λειτουργεί σωστά. Για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, χρησιμοποιήστε μια δεύτερη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων μαζί με την προγεστερόνη όταν χρησιμοποιείτε επίσης ένα φάρμακο που θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα της προγεστίνης. Εάν χρησιμοποιείτε έγχυση μεδροξυπρογεστερόνης για αντισύλληψη, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μια εφεδρική μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων έως ότου έχετε την επόμενη ένεση, ακόμα και αν το φάρμακο που προσβάλλει τα αντισυλληπτικά διακόπτεται. Εάν χρησιμοποιείτε τα δισκία από το στόμα, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μια εφεδρική μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων για έναν πλήρη κύκλο (ή 4 εβδομάδες), ακόμα και αν το φάρμακο που προσβάλλει τα αντισυλληπτικά σταματά.

Εάν εμετούσατε το πόσιμο αντισυλληπτικό που χορηγείται μόνο με προγεστερόνη για οποιονδήποτε λόγο μέσα σε λίγες ώρες μετά τη λήψη, μην πάρετε άλλη δόση. Επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας και χρησιμοποιήστε μια πρόσθετη μέθοδο αντισύλληψης για τον έλεγχο των γεννήσεων για 48 ώρες.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση του Σχεδίου Β

Προβλήματα Β του Σχεδίου Β

Εάν λαμβάνετε δισκία λεβονοργεστρέλης για επείγουσα αντισύλληψη και έμετο εμφανίζεται εντός 1 ώρας μετά τη λήψη οποιασδήποτε δόσης του φαρμάκου, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να συζητήσετε αν η δόση πρέπει να επαναληφθεί.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, εάν συμβεί κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Δεν έχουν αναφερθεί όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω για καθένα από αυτά τα φάρμακα, αλλά έχουν αναφερθεί για τουλάχιστον μία από αυτές. Όλες οι προγεστερόνες είναι παρόμοιες, έτσι οποιαδήποτε από τις παραπάνω παρενέργειες μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα.

Αφού σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, το σώμα σας μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί αυτό εξαρτάται από την ποσότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιείτε και πόσο καιρό το χρησιμοποιείτε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.